FOLKART 2019

REPUBLIKA BAŠKORTOSTAN, Rusija

Ansambel plesov in pesmi Aytugan, Ufa

Skupino so leta 2010 ustanovili ljubitelji ljudskega izročila na Državni univerzi v Ufi, glavnem mestu Baškortostana, avtonomne republike Ruske federacije. Člani ansambla so študentje univerze.

Tako kot mnoge druge države ogromnega ruskega prostranstva je tudi Baškortostan dežela kontrastov. Baškirci so muslimani turškega porekla, nekoč pastirski, nomadski narod, ki je vodil svoje črede ovac, goveda, konjev in kamel po ustaljenih migracijskih poteh. Starodavni način življenja je pustil močan vpliv na kulturi naroda.

Ob nastopanju doma in po svetu člani skupine veliko časa namenjajo raziskovanju glasbene in plesne kulturne dediščine, zato je repertoar ansambla bogat in raznolik. Vključuje baškirske in tatarske ter tudi ljudske plese in pesmi iz drugih delov Ruske federacije. Profesionalnost, mladost, šarm, energija in strast ter barviti narodni kostumi – vse to vzbuja veliko zanimanja in naklonjenosti, kjerkoli se pojavijo, zato je ansambel Aytugan postal nepogrešljiv udeleženec mnogih festivalov po svetu. Baškirce bomo v Sloveniji videli prvič.

 

KITAJSKA

Akademska skupina Beijing Dance Academy, Peking

Pekinška plesna akademija, znana kot »zibelka plesa«, je bila ustanovljena leta 1954. Oddelek za etniko in tradicijske plese je eden vodilnih na Kitajskem tako v kakovosti kot edinstvenosti.

Kitajska je ogromna dežela, kjer živi nešteto manjšin, vsaka s svojo kulturo, jezikom, verovanji in obredjem. Ponaša se s skoraj pettisočletno starodavno kulturo, a hkrati tudi z napredkom, ki korenito spreminja tradicionalno podobo. Kljub temu je spoštovanje kulturne dediščine prisotno povsod: v načinu življenja, obredih, načinu govora in razmišljanja.

Območje Rumene reke je zibelka kitajske civilizacije. Del tega skrivnostnega in oddaljenega sveta nam bodo skozi ples, odeti v barvite in prefinjene kostume, prikazali vrhunski člani Pekinške plesne akademije.

Dolga leta so se snovalci mariborskega Folkarta trudili, da bi tudi v Slovenijo pripeljali vrhunsko ljudsko plesno dediščino Kitajske. Ob 30. obletnici jim je to v sodelovanju z ministrstvom za kulturo in turizem Ljudske republike Kitajske tudi uspelo, na kar so lahko upravičeno ponosni. Vsekakor eden vrhuncev Folkarta.

 

Ob dežju bosta nastopa ob isti uri v Gledališču Park. Ogled z brezplačno vstopnico.

Brezplačne vstopnice pri blagajni Gledališča Park tri ure pred predstavo – od 17.00 do 20.00.