100 LET GIMNAZIJE MURSKA SOBOTA IN GLASBENO USTVARJANJE

Iz poverjeništva za uk in bogočastje pri pokrajinski upravi za Slovenijo so 30. septembra 1919 komisarju za Prekmurje poslali odlok o ustanovitvi gimnazije v Murski Soboti. Odlok je bil za Prekmurje ključnega pomena; otroke je bilo namreč treba vzgojiti in prevzgojiti v slovenskem duhu. Murskosoboška gimnazija je postala eden najpomembnejših dejavnikov v sooblikovanju slovenske podobe Prekmurja.

Slovenska beseda, požlahtnjena s prekmurskim narečjem, je 15. oktobra tega leta postala pogovorno in poučevalno sredstvo v razredu s 33 dijaki. Od prvega dne se je v gimnaziji gojila in izvajala tudi slovenska pesem. Stotine odličnih glasbenikov je svoje prve nastope opravilo na šolskem odru domače gimnazije, mnogi so tukaj izpilili glasbene sloge, zaigrali s sošolci v šolskem bendu ter slovenski in prekmurski glasbeni izraz ponesli v širši prostor. Nekaj teh se bo predstavilo tudi na prireditvi Sto let Gimnazije Murska Sobota in glasbeno ustvarjanje.

Nastopili bodo band Gimnazije Murska Sobota, Žiga Mekiš Recek, Doroja, Julie & Urh, Color voice, Špirit Band, Duo Biciklin, Taja Časar, kantavtorki Anja Kutoš in Maruša Mujdrica ter drugi.

Pridružite se nam!